Niektorí v tom majú jasno už na začiatku, iní váhajú. Orientovať sa na trhu s nehnuteľnosťami nie je jednoduché. Podvody pri predaji bytov sa v posledných rokoch na Slovensku čoraz viac rozmáhajú. Vyspovedali sme realitnú maklérku z 1.BCR REALITY Nikoletu Ivančíkovú, RSc., ako vníma predaj nehnuteľnosti bez „realitky“ a aký má význam využiť služby realitnej kancelárie.

Predaj nehnuteľnosti na vlastnú päsť

Pri predaji nehnuteľnosti sa častokrát stáva, že predávajúci sa rozhodne svoju nehnuteľnosť predávať po vlastnej línii. Majiteľ svoju nehnuteľnosti nadhodnotí, tým pádom sa stáva, že sa nehnuteľnosť nepodarí predať a cenu neskôr musí znižovať.

 

„Dôležité je upratať, nadizajnovať a spraviť kvalitné fotografie prípadne video-obhliadku. Dať inzerát na správne web-stránky a čakať. Denne vám bude volať niekoľko záujemcov o obhliadku a nespočetné množstvo realitných maklérov, ktorí urobia všetko preto, aby mohli vašu nehnuteľnosť ponúkať. V hlave budete mať samé termíny“, konštatuje realitná maklérka 1.BCR REALITY Nikoleta Ivančíková, RSc.

„Je potrebné naučiť sa reagovať na akékoľvek zmeny a nečakané situácie. Môže sa stať, že budete nútený všetky termíny obhliadok zrušiť, prípadne presunúť“, dodáva realitná maklérka z 1.BCR REALITY.

 

V prípade, ak kupujúci prejaví záujem o vašu nehnuteľnosť, čaká vás komunikácia s ich finančným poradcom alebo bankou, znalcom a právnikom. A pritom všetkom treba myslieť na to či ste niekde nespravili chybu a či ste predali vašu nehnuteľnosť s tými najvýhodnejšími podmienkami pre klienta.

Riziká:

  • Ukradnutie inzerátu
  • Degradácia inzerátu
  • Zavádzajúce informácie
  • Nátlak zo strany realitných kancelárií na zníženie ceny
  • Nedôveryhodnosť v očiach potenciálnych kupujúcich
  • Absencia poradenských služieb (kataster, daňová povinnosť..)

Predaj nehnuteľnosti s realitnou kanceláriou

Najdôležitejšie pri práci makléra v realitnej kancelárii je uvedomiť si potreby klienta. Každá predávaná nehnuteľnosť si vie nájsť svojho nového majiteľa, tak ako každý klient si vie s maklérovou pomocou nájsť svoj vysnívaný domov. Preto má význam s každým klientom pracovať jednotlivo.

„Pri predaji je potrebné zostaviť individuálny plán a pripraviť atraktívnu prezentáciu nehnuteľnosti tak, aby oslovila potenciálnych záujemcov. Naopak, pri kúpe alebo hľadaní nehnuteľnosti pre klienta, je potrebné určiť si priority, požiadavky, prípadne usmerniť klienta v orientácii na realitnom trhu“, reaguje Nikoleta.  

Dôležitou súčasťou práce dobrého realitného makléra sú pravidelné reporty, ktoré obsahujú pravdivé informácie a dokumentujú situáciu na realitnom trhu a stav danej nehnuteľnosti. Najdôležitejším aspektom vzťahu klient/maklér je dôvera a 100 percentná úprimnosť v každej situácii. Každý klient má záujem predať nehnuteľnosť s čo najvyšším ziskom, ale nereálne požiadavky môžu konečný predaj predĺžiť, skomplikovať, prípadne úplne znemožniť. Je na maklérovi, aby zvážil najlepšiu možnú stratégiu, cenotvorbu, spravil analýzu trhu a určil optimálne riešenie v danej situácii vzhľadom na potreby klienta. Dobrý maklér vie povedať aj NIE.

„Výška provízie by mala odrážať nielen cenu danej nehnuteľnosti, ale aj poskytované služby. Transparentné jednanie a férovosť zaručuje úspech v každom jednom obchodnom vzťahu a nie je tomu inak ani v segmente realít. Každý klient ocení kvalitné služby, ale je potrebné vysvetliť výšku provízie a čo všetko tento poplatok zahŕňa už na začiatku jednania. Akákoľvek zmeny výšky provízie počas procesu predaja/kúpy nehnuteľnosti pôsobí neseriózne a vplýva na reputáciu a dobré meno realitného makléra a kancelárie, ktorú zastupuje“, hovorí realitná maklérka 1.BCR REALITY

Podstatou tohto zamestnania je schopnosť pozitívne sa naladiť a zanietene pracovať na úspešnom predaji, kúpe, prenájme nehnuteľností. Je dôležité mať okolo seba odborný tím zložený z profesionálnych fotografov, kameramanov, grafikov, designérov, právnikov a finančných poradcov, ktorí zabezpečia všetky služby aké klient vyžaduje.

Výhody:

  • Prieskum trhu a odborné určenie ceny nehnuteľnosti
  • Profesionálna prezentácia nehnuteľnosti
  • Obhliadky so záujemcami – odbremenenie majiteľa
  • Práca s potencionálnymi klientmi – zisťovanie bonity klientov
  • Odborný právny servis (kataster, notár…)
  • Asistencia až do odovzdania nehnuteľnosti

Realitná maklérka 1.BCR REALITY – Nikoleta Ivančíková Rsc.

1.BCR Newsletter



Overený člen Združenia realitných kancelárií Slovenska RU

Od roku 2015 sme vašim dôveryhodným partnerom v Bratislave s vyše 500 úspešnými transakciami. Ponúkame kompletný realitný servis - od trhovej analýzy až po hypotekárne poradenstvo. V našom tíme panuje rodinná atmosféra a etika je na prvom mieste. Sme hrdými členmi ZRKS a Realitnej únie SR. Vyskúšajte nás a zažite reality srdcom!


Súhlas so spracovaním osobných údajov

Dotknutá osoba v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len ,,ZoOOÚ“) potvrdzuje správnosť a aktuálnosť svojich osobných údajov uvedených v kontaktom formulári. Dotknutá osoba týmto čestne vyhlasuje, že udeľuje prevádzkovateľovi svoj výslovný, slobodný, vážny a bezvýhradný súhlas so spracúvaním jej osobných údajov v rozsahu: meno, priezvisko, telefonický kontakt, e-mailová adresa na účel kontaktovania dotknutej osoby ako záujemcu o spoluprácu v informačnom systéme sprostredkovateľa ,,klienti“ počas doby 180 dní od udelenia tohto súhlasu. Dotknutá osoba má právo kedykoľvek odvolať tento súhlas so spracovaním osobných údajov rovnakým spôsobom, akým ho udelila. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na zákonnosť spracúvania osobných údajov založeného na súhlase pred jeho odvolaním. Práva dotknutej osoby vymedzujú najmä §§ 19 – 30 ZoOOÚ. Práva a povinnosti sprostredkovateľa, ako prevádzkovateľa, vymedzujú najmä §§ 31 – 46 ZoOOÚ. Dotknutá osoba potvrdzuje, že sprostredkovateľ splnil svoju oznamovaciu povinnosť v rozsahu požadovanom ZoOOÚ. Dotknutá osoba berie na vedomie, že na zabezpečenie toho, že spracúvanie jej osobných údajov sa vykonáva v súlade so ZoOOÚ sprostredkovateľ prijal primerané technické, organizačné a personálne opatrenia zodpovedajúce spôsobu spracúvania osobných údajov, pričom zobral do úvahy najmä použiteľné technické prostriedky, dôvernosť a dôležitosť spracúvaných osobných údajov, ako aj rozsah možných rizík, ktoré sú spôsobilé narušiť bezpečnosť alebo funkčnosť jeho informačných systémov. Sprostredkovateľ bude s osobnými údajmi dotknutej osoby zaobchádzať a nakladať v súlade s platnými a účinnými právnymi predpismi.